« Johan Stureson

Har ni satt på vinterdäcken?

Nu kommer ju den där säsongen igen då det är dags att slänga på vinterdäcken på bilen. Den som har dubbdäck kan redan sätta på dem nu, då det är från 1 oktober de får sitta på. Annars är det den 1 december som gäller. Kravet på vinterdäck gäller förutsatt att vinterväglag råder. Men det brukar det ju allt vara i december, även om det kanske inte snöar lika mycket nu som det gjorde förr.

För vilka fordon gäller vinterdäckskrav?

Kravet på vinterdäck gäller fordon som personbilar, husbilar med total vikt på högst 3,5 ton, lätta lastbilar, lätta bussar samt släpfordon som man drar med dessa fordon. Om det är så att fordonet har dubbdäck så måste även en eventuell släpvagn ha dubbdäck.

De tunga fordon som omfattas av kravet på vinterdäck är tunga bussar, tunga lastbilar samt husbilar med total vikt över 3,5 ton.

Vinterväglag – vad är det?

Då kravet på vinterdäck gäller om vinterväglag råder så undrar du kanskek vad vinterväglag är? Vinterväglag är kort och gott när det är is, frost, snö alternativt snömodd på vägen. Den som avgör om vinterväglag råder är polisen vid en eventuell vinterdäckskontroll. 

 

10 Nov 2020